duminică, 6 septembrie 2009

Fables - comic series

......

De cele mai multe ori reciclarea ideilor e teren minat. Putini autori se aventureaza pe ghiata subtire a povestilor clasice, iar daca o fac de cele mai multe ori esueaza. Familarul se incapataneza sa ramana familiar.
Cu seria "Fables", Bill Willingham bate la usa "mereu tinerilor" (Scufita Rosie, Alba ca zapada, Printesa Adormita, Cenusareasa), pt a le propune o vata noua de secol 21. Cand am cumparat prima jumatate din intreaga serie am fost destul de sceptic in legatura cu capacitatea lor de a ma surprinde. Bill Willingham mi-a dovedit ca m-am inselat.
Premiza "Fables" e simpla: izgonite din lumea lor de o forta misterioasa numita "Adversarul" personajele povestilor copilariei s-au deghizat si traiesc printre noi ( "banalii"). Condusi de King Cole, avand-o pe Alba ca Zapada ca primar si pe Lupul cel Rau ca serif, au cumparat un cartier din New York si incearca sa se integreze lumii moderne.
Maestria lui Willingham transforma "mundane"-ul in fantastic in primul rand datorita capacitatii lui unice de a atribui tiplogiilor clasice , arhetipuri moderne.
Lupul e un om al legii intunecat si cenusiu ( un fel de Morgan Freeman in Seven), Snow White e politician modern , "sacrifica" viata personala in folosul vietii publice, Fat Frumos e evident un pierde vara, care traieste in urma cuceririlor amoroase si vrea in politica.
Prin toate aceste metamorfoze Bill Willingham coace o extraordinara poveste moderna despre crima, razboi si alienare, folosinduse de personaje familiare intr un
spatiu nefamiliar.

Laureat al 3 premii Eisner, Fables "is a must".



publisher - Vertigo Comics
issues - #82 ( 12 softcover)
Written by Bill Willingham; Artist by Mark Buckingham, Mike Allred, Andrew Pepoy, Peter Gross and David Hahn; Cover by James Jean

Niciun comentariu: