miercuri, 22 septembrie 2010

Interviu cu Bogdan Lazar

Animatorul Bogdan Lazar lucreaza in domeniul animatiei din anul 1997. Dupa o experienta de 4 ani in industria jocurilor video la Phenomedia Germania s-a reintors in tara, infiintand firma They Live Studio, care ulterior s-a transformat in Golem Studio.

Golem este un studiou de animatie specializat in 2D si 3D, infiintat de animatorii Bogdan Lazar, Catalin Chelu si Mihai Costin. Portofoliul firmei este reprezentat de spoturi publicitare, atat animatie, dar si efecte speciale. Echipa studioului a realizat animatii pentu multe companii, precum Nestle, Cadbury, Parmalat, Philip Morris, Betty Ice, European Foods, Coca-Cola, Romtelecom, Tuborg, etc. In ultimii 5-6 ani, Golem Studio a contribuit la dezvoltarea animatiei romanesti pentru industria publicitatii autohtone.

Proiectul Kandia a primit o mare atentie. Ne poti da amanunte legate de aceasta reclama?
Bogdan Lazar: Am avut mult timp pentru acest proiect, motiv pentru care s-a ridicat la o calitate mai buna. Am avut si o libertate creativa in privinta personajelor. Am venit cu input creativ legat de tot ce inseamna aspectul lor. Am facut si regia acestui spot. S-a lucrat foarte bine. S-a lucrat foarte mult pentru fiecare element. Nu a fost o presiunea de timp. De obicei in comenzile de publicitate timpul este marea presiune. Aici a fost mai lejer.




Vorbeste-mi si despre proiectul Fanta.
Bogdan Lazar: Personajele Fanta au fost create de un studiou de renume din New York, Pysop, care a deseignat si a creat toata campania asta noua, Fanta pt compania Coca Cola, si automat s-a externelizat in toata lumea. Cu acest prilej ne-am perfectionat tehnicile de animatie, lucrand la un spot cu personaje bine definite. Acest proiect ne-a ajutat sa ne dezvoltam pe partea de animatie. Sa ne perfectionam ca animatori.

Fiecare stim cate putin din fiecare (modelare, textura, etc.). Unii stiu sa faca si modelare de oameni si background-uri. De asemenea, cei care pun oasele si se pregatesc pentru animatie sunt capabili sa modeleze sau sa textureze.






Care este situatia animatiei in Romania?
Bogdan Lazar: La ora asta bugetele din Romania sunt mici pentru animatie si efecte speciale. Pe timp de criza, pentru clientii din tara, animatia este o optiune pentru a investi putin si a obtine efecte interesante. Cred ca acesta este starting-point-ul. Acest starting point poate sa duca mai departe la altceva. Poate sa dezvolte o industrie care nu exista. Ma refer la industria animatiei si a efectelor speciale.

In Romania sunt zeci de animatori care lucreaza in industria jocurilor video si in domeniul publicitatii. Animatorul roman este un artist care doreste sa faca o meserie creativa si moderna, folosind cunostiintele clasice de arta. Animatorul roman este autodidact. Neexistand o industrie a filmului de animatie, majoritatea animatorilor romani sunt freelanceri.

Solutia este foarte simpla: infiintarea invatamantului de profil si investitii in domeniul animatiei.

Niciun comentariu: